Betel-kirkon vaiheita

Otteita ja referointia kuvan TS:n artikkelista (Riitta Monto, teksti / Timo Jakonen, kuvat) 21.5.-20

Kirkon syntyä voi pitää aktiivisen lähetyssaarnaajan Frans Hannulan ansiona. Hannula oli perustamassa Turkuun lähetysyhdistystä v. 1905 ja hänen aloitteestaan Betel-kirkko rakennettiin Puolalanmäen rinteeseen v. 1906. Betel-kirkon nimi tarkoittaa Jumalan taloa. 1880-luvulla Frans Hannula oli nimennyt Ambomaalla johtamansa lähetysaseman Beteliksi.

Betel-kirkko on Turun kaupunkikuvaan paljon vaikuttaneen arkkitehti Frithiof Strandellin helmi. Nykyään kaunis jugend-kirkko on keskellä Bryggman-arkkitehtuuria, sillä kirkon kellotorni ja viisikerroksinen asuintalo Atrium ja funktionalistinen Hospits Betel ovat arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelemia.

Turku-oppaaksi auktorisoitu Jouni Elomaa kertoo rakennuksen erityisyydestä. Betel on Strandellin ainoa kirkkorakennus, vaikka muutoin arkkitehti on suunnitellut useita Turun merkkirakennuksista: Panthernin, Hjortenin, Kaskenlinnan, Turun Osuuspankin (Old Bank), Albatrossin ja Verdandin.

Elomaa kertoo alttarimaalauksen olevan Arthur Heickelin kopion Heinrich Hofmanin teoksesta ”Jeesus rukoilee Getsemanessa”. Saarnastuolin, Elämänpuu teemaiset, maalaukset ovat taiteilija Elias Muukan. Kirkkosalin seinien kirjoitukset otettiin esiin restauroinnissa 1980-luvulla. Urut ovat peräisin Perttelin kirkosta.

Kirkon historiassa on monia vaiheita: 1900-luvun alussa rakennuksessa on ollut Venäjän armeijaa palvelleita sotilaita, joille puolalainen pappi toimitti säännöllisesti katolisen messun. V. 1936 kirkko siirtyi konkurssin kautta luterilaiselle kirkolle. V. 1949 hotelli ja kirkko päätyivät Suomen Liikemiesten Lähetysliitolle. V. 1981 kiinteistö kirkkoineen siirtyivät Polar -rakennus Oy:lle. V. 1983 Suomen Adventtikirkko osti kirkkorakennuksen ja tästä asti kirkko on toiminut Turun adventtiseurakunnan kotikirkkona.

Kirkossa järjestetään lauantaisin jumalanpalvelus. Kirkko on konserttipaikkana erinomainen ja Beteliä on vuokrattu ulkopuolisille konserttikäyttöön jo 35 vuoden ajan. Kirkon kivijalassa toimii Kasvis-ravintola, joka on auki arkipäivisin klo 11-15.