Konserttisarjojen historia

Vaihtelevia konsertteja

Betel-kirkon konserttisarjalla on pitkät perinteet, vaikka niiden esittely kotisivuillamme on uutta.

Konsertit ovat olleet varsin vaihtelevia, solistikonserteista kamarimusiikkikonsertteihin ja kuorokonserteista orkesterikonsertteihin. Konsertoijia on ollut runsaasti paikallisesti, mutta myös muualta Suomesta. Ulkomaisia vierailijoita on konsertoinut vuosien saatossa Betelissä monista eri maista ja melkein jokaisesta maanosasta.  

Betel-konserttisarja alkoi pienin askelin vuonna 1985 kirkon tarjotessa tilat ensisijaisesti musiikkia opiskeleville nuorille, jotta he saisivat turvallisen konserttikokemuksen aidossa konserttimiljöössä. Ajatuksemme oli kannustaa nuorta nousevaa sukupolvea konsertoinnin maailmaan. Niinpä konsertit olivat pääosin oppilasiltoja sekä opinnäytetyökonsertteja, koska ensimmäinen yhteistyökumppanimme oli Turun konservatorio. Pian mukaan tuli myös Puolalan musiikkiluokat ja se toi mukanaan runsaasti kuorokonsertteja. Turun ammattikorkeakoulun perustamisen jälkeen konserttisarjamme sai ammattiopiskelijoiden opinnäytetyökonsertit, joita viime vuosina on rikastuttanut Sibelius-Akatemiasta sekä Helsingin ammattikorkeakoulusta tulleiden ammattiopiskelijoiden konsertit. Tässä kokonaisuudessa heijastuu muusikoksi kasvu aina ammattimuusikkouteen asti. Tämä teema on merkittävä punainen lanka koko konserttisarjallemme tänäkin päivänä.

Monet turkulaiset kuorot löysivät tiensä Beteliin. Samoin monet ammattimuusikotkin tulivat rikastuttamaan konserttisarjaamme solisti- ja kamarimusiikkikonsertein. Myös Turun filharmoninen orkesteri sekä Turun Musiikkijuhlat ovat löytäneet kamarimusiikkisalin Betel-kirkosta heidän konserttitarjontaansa. Useat tunnetut suomalaiset solistit ovat ilahduttaneet turkulaista konserttiyleisöä pitämällä konserttinsa Betel-kirkossa, kuten Jaakko Ryhänen, Eero Erkkilä, Jorma Elorinne, Margit Westerlund, Petri Bäckstöm Suomen Kansallisoopperasta ja Savonlinnan oopperajuhlilta. Ulkomaisia oopperasolisteja olemme saaneet mm Pietarin Kansallisoopperasta. Ammattimuusikoita sekä kuoroja on vieraillut vuosien saatossa monista maista ja eri puolilta maailmaa Betelissä, kuten Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Englannista, Saksasta, Italiasta, Latviasta, Virosta, Venäjältä, Kanadasta, USA:ta ja Etelä-Amerikasta. Monet heistä ovat ansioituneita ja palkittuja muusikoita, kuten esim. viulutaiteilija, professori Michael Grube, joka käy määrävuosin konsertoimassa Euroopassa sekä myös Suomen Turussa, Betelissä.   

Konserttitarjonta Betel-kirkossa on kokonaisuudessa runsaan monimuotoista eri kansallisuuksineen ja vivahteineen.