Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kaikki Tapahtumat

.

11.2. @ 18:0019:00

Konsertti Betel-kirkossa su 11.2.-24 klo 18.00. Järjestäjänä Aboa-kvartetti (Harri Sippel).

OHJELMA
G. Puccini Crisantemi
(1858-1924)

D. Shostakovich Jousikvartetto nro 8 c-molli op. 110
(1906-1975)

L.v. Beethoven Jousikvartetto op. 18 nro 1 F-duuri
(1770-1827)

KUVAUS SÄVELLYKSISTÄ
Oopperasäveltäjä Giacomo Puccini sävelsi vain harvoja instrumentaaliteoksi. Musiikillisen kukkakimpun Crisantemin hänen kerrotaan säveltäneen yhdessä yössä kuultuaan ystävänsä Savoin herttuan, entisen Espanjan kuninkaan Amadeon kuolemasta.

Dimitri Shostakovichin neljästätoista jousikvartetosta numero kahdeksan lienee tunnetuin ja eniten soitettu. Säveltäjä on omistanut teoksen sodan ja fasismin uhreille, mikä omistus on nykypäivänäkin valitettavan ajankohtainen. Teosta kantaa sävelaihe D, Es, C, H, mikä muodostuu säveltäjän omista nimikirjaimista (DSch). Kahdeksannen jousikvarteton oletetaan kuvaavan Shostakovichin omaa sisäistä taistelua Stalinin ajan totalitaarisessa yhteiskunnassa.

Ludvig van Beethovenin jousikvartetto nro 1 op. 18 aloittaa yhden länsimaalaisen klassisen musiikin vaikuttavimman musiikillisen teossarjan, jonka kokonaisuus pitää sisällään kaikki kuusitoista säveltäjän jousikvartettoa. Kaikki opuksen 18 kvartetot kiteyttävät mestarillisesti sen Haydnista ja Mozartista alkaneen musiikillisen tyylin ja sanonnan, jota kutsumme wieniläisklassismiksi. F-duurikvarteton energia ja intensiivinen draaman kaari osoittavat vääjäämättömästi Beethovenin aseman wieniläisklassisen tyylin täydellistäjänä.

ABOA-KVARTETIN PALUU!
Juha-Pekka Vikman, 1. viulu
Riitta Liukkonen, 2. viulu
Harri Sippel, alttoviulu
Timo Hanhinen, sello

Aboa-kvartetti muodostui jo 1980-luvun lopulla kamarimusiikkiyhdistys Turku Ensemblen riveistä. Kvartetti esiintyi parinkymmenen vuoden ajan konsertoiden laajasti Suomessa, useissa eurooppalaisissa kaupungeissa, Venäjällä sekä Brittein saarilla. Lontoossa ja Cambridgessä
Aboa-kvartetti kävi useasti myös valmentautumassa konsertteihinsa lontoolaisen Alberni-kvartetin johdolla. Aboa-kvartetin ohjelmisto koostui wieniläisklassikoista Debussyn ja Ravelin kautta uudempaan jousikvartettomusiikkiin. Sibeliusmuseon konserttisarjassa Aboa-kvartetti esitti yhden konserttikauden aikana kuudessa konsertissa kaikki Dimitri Shostakovichin neljätoista jousikvartettoa. Poikkitaiteelliset projektit olivat myös tärkeä osa Aboa-kvartetin toimintaa.

Kaikki kvartetin soittajat ovat monipuolisesti musiikkielämän eri osa-alueilla toimineita muusikoita.
Aboa-kvartetin aktiivinen toiminta päättyi 2000-luvun alkupuolella uusien moninaisten haasteiden kutsuessa kvartetin muusikoita. Keväällä 2023 Aboa-kvartetti sai mahdollisuuden kokoontua taas ”uuteen tulemiseensa” ja aloitti työskentelyn tulevien konserttien toteuttamiseksi.

Juha-Pekka Vikman on turkulaisen musiikkielämän todellinen monitoimimies, ”jokapaikanhöylä”! Sellaista tilaisuutta Turussa tuskin on ollut, jossa Juha-Pekka ei joskus olisi ollut viuluineen esiintymässä kamarimusiikkiesiintymisten, opetuksen ja solistikonserttien ohella. Usean vuoden pestiä Radion sinfoniaorkesterissa lukuun ottamatta Juha-Pekan uran painopiste on kuitenkin ollut Turun filharmonisessa orkesterissa, jossa hän on päätyökseen toiminut vuosikausia konserttimestarina.

Riitta Liukkonen on myös tehnyt pääasiallisen uransa Turun filharmonisessa orkesterissa toisen viulun äänenjohtajana. Riitta on ollut orkesteriuransa ohella myös hyvin toivottu muusikko monissa muissakin tehtävissä vapaalla musiikkikentällä ja nimenomaan kamarimuusikkona mm. Turku Ensemblen riveissä. Liikunta on aina ollut tärkeää Riitalle. Hän onkin varsinainen GrossFit-Master!

Harri Sippel aloitti uransa Turussa kaupunginorkesterin alttoviulun äänenjohtajana. Toimittuaan kymmenen vuotta orkesterimuusikkona hän siirtyi Turun konservatorioon lehtoriksi ja jatkoi pedagogista työtään Turun ammattikorkeakoulun lehtorina alttoviulun, kamarimusiikin ja pedagogiikan opetustehtävissä. Kamarimusiikki on ollut aina Harrin rakkain ”harrastus” ja myös erilaiset organisointitehtävät musiikin parissa ovat kutsuneet häntä mm. perustamaan kotipaikkakunnalleen Iittiin musiikkijuhlia ja jo 21 vuotta toiminutta Iitin musiikkikurssia.

Timo Hanhinen on ehdottomasti yksi suomalaisen sellonsoiton tärkeimmistä auktoriteeteista. Hänen pitkä pedagoginen uransa Turun konservatoriosta ammattikorkeakoulun Taideakatemiaan ja Sibelius Akatemiaan on tuottanut kokonaisen uuden sukupolven huipputaitoisia sellistejä rikastuttamaan laajasti suomalaista musiikkielämää. Timon solistiset esiintymiset Suomessa ja ulkomailla sekä hänen monipuolinen panoksensa kamarimusiikin saralla ovat saaneet vuosien varrella laajasti tunnustusta.

Tiedot

Päivämäärä:
11.2.
Aika:
18:00 – 19:00
Kotisivu:
www.betel.konsertit.fi

Järjestäjä

Betel-konserttien kannatusyhdistys ry
Puhelin:
0504665967
Sähköposti:
tyttirouhe@gmail.com
Kotisivu:
betelkonsertit.fi